Iedereen weet wat een motto is: een spreuk, een citaat die in een paar woorden de essentie naar voren brengt en waarmee onze actie kracht wordt bijgezet.

Kentekens, kernachtig gezegden, slogans, allemaal mini manifesto’s…..

De drijfveren van iemand en vooral wat we van een bepaalde persoon willen onthouden, onthullen, herhalen, vertellen en door willen geven. De performance “Motto portret” koppelt dat gezicht van hem of haar aan een toepasselijke tekst, die met deze persoon te maken heeft.

Er zijn 2 manieren om een MOTTO PORTRET te realiseren:

performance (ter plek) of en opdracht (met een gegeven tekst)

Tijdens de performance weet de kunstenaar nog niet wat er gezegd gaat worden. Er wordt dus “live” een selectie gemaakt van de meeste belangrijke woorden die synchroon op een zijde doek in spiegelbeeld geschreven worden. Er komt steeds meer tekst die leesbaar wordt en als een grafiek impressie weergegeven worden.

De inkt blijft langzaam en gecontroleerd glijden langs het weefsel van de geprepareerde zijde.

Daardoor komt het portret om wie het gaat langzaam te voorschijn.

De mogelijkheden zijn ongelimiteerd, het kan op het podium om de meeste relevante (poëtische, politieke) zinnen van iemand vast te leggen, maar kan ook bedoeld zijn als een Hommage aan een overledene, of voor een huwelijks- of trouw feest met de wensen van de gasten die tijdens het feest de motto portretten van het jonge stel creëren. Alles is bespreekbaar met de kunstenaar.

Het is heel spectaculair en spannend want toeval speelt ook zeker een rol. Bij een opdracht wordt de tekst door de opdrachtgever aan de kunstenaar geleverd.

Concept: Pascale Lefebvre.

© Copyright Pascale Lefebvre